Süt dişleri de daimi dişler gibi mutlaka tedavi edilmelidir. ‘Süt dişleri çürüse de önemli değil nasılsa yerine yeni diş gelecek’ düşüncesiyle bu dişlerin ihmal edilmeleri kesinlikle doğru değildir. Çünkü geçici görülen bu dişlerin çürük vaziyette bırakılıp tedavisinin ertelenmesi ya da erken kaybedildiğinde yerlerinin doldurulmaması ileride çok daha kapsamlı ve uzun süreli tedavileri gerektirebilir. Süt dişlerinin çocuğun beslenmesinde büyük önemi vardır. Çürük dişleri olan veya süt dişlerini erken kaybetmiş çocuklar rahat yemek yiyemez ve büyüme gelişimleri de olumsuz etkilenir. Dişlerin konuşma üzerinde de büyük etkisi vardır. Konuşmanın öğrenildiği dönemde ön süt dişlerinin kaybı ‘f,v,s,z,t’ harflerinin telaffuzunu güçleştirir, yanlış öğrenilen telaffuz da ömür boyu devam edecek bir alışkanlığa dönüşebilir. Bu yüzden süt dişlerine ebeveynler tarafından da gerekli önem verilmeli çocuğun dişlerinin kontrolü ve bakımı ihmal edilmemeli, gereken tedaviler de vaktinde yaptırılmalıdır.
İlk süt dişleri bebekler ortalama 6 aylıkken sürmeye başlar ve 2,5 yaşına kadar da yeni süt dişleri sürmeye devam eder. Diş hekimliği sadece dişlerle ilgilenen bir meslek grubu değildir, aynı zamanda tüm ağız sağlığı da bizi ilgilendirmektedir. Bu yüzden sadece dişle ilgili değil çocuğunuzun ağız sağlığını ilgilendiren her türlü durumda da istenilen yaşta kontrol edilmesi mümkündür.
Dişlerinin temizlenmesi ile ilgili sorumluluk okul çağına kadar çok büyük oranda ebeveyne aittir. İlk süt dişinin çıktığı andan itibaren beslenmeden sonra ağız içerisinin bir gazlı bez ile temizlenmesi ve dişlerin üzerinde besin artıklarının kalmaması büyük önem taşır. Dişlerin üzerini temizlemek için özel üretilmiş yumuşak parmak fırçaları da etkili olacaktır. Yaklaşık 3 yaşına kadar tükürme alışkanlığı gelişmediğinden dişlerin macunsuz olarak sadece su ile temizlenmesi yeterli olacaktır. Devamında yine okul çağına kadar ebeveyn gözetiminde sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce olmak üzere günde en az iki kez fırçalama yapılmalıdır.
İleri derecede hareket etmeye başlamış ve düşme vakti gelmiş olan dişin ağızdan uzaklaştırılması gerekir. Çocuğun uyurken ya da yemek yerken dişi yutma riskine karşı dikkatli davranılmalıdır ve tabi ki bir diş hekiminin durumunu kontrol etmesinde yarar vardır.
Süt dişlerinin erken kaybedilmesi durumunda komşu dişlerin devrilerek boşluğu kapatma riski olduğundan alttan gelecek daimi dişe ait yeri korumak için ve ayrıca çocuğun çiğneme işlevini geri kazandırmak için hareketli ya da sabit yer tutucu hazırlanır.
Adres: Müskebi Mh. Kapuz Cd. No:21 / 3-1 Bodrum • Muğla
Tel: +90 252 358 51 51
Gsm: +90 535 020 27 77
E-Posta: info@huriyearas.com
Pazartesi-Cumartesi: 08:00 / 20:00
© 2025 Huriye Aras.
WhatsApp us