ımplant

İmplant nedir?

İmplant çeşitli nedenlerle kaybedilen  dişlerin hem  fonksiyonunu hem de görünüşünü  geri  kazandırmak için hastanın çene  kemiğine yerleştirilen yapay diş  kökleridir. Diş kaybının olduğu bölgelerdeki eksikliği gidermek amacıyla kullanılmaktadırlar.

İmplant tedavisi kimlere uygulanabilir?

Tek diş eksiklikleri, birden fazla dişin kaybı, dişsiz geniş boşluklar ve tam  dişsizlik durumlarında implant tedavileri uygulanabilir.

İmplant tedavisi için yaş sınırı var mıdır?

Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur ancak kemik gelişimi tamamlanmamış 18 yaşından küçük hastalarda uygulanması tercih edilmez.

İmplant hangi materyalden yapılır? Vücuda uyumlu mudur?

İmplantlar uygulandığı bölgede kemikle bütünleşecek biyouyumlu malzemelerden üretilir. Bu nedenle de titanyum, yapay diş köklerinde en sık kullanılan materyaldir. Uygun kalitedeki bir implantta bulunan biyoaktif özellikteki ürünler kemik gelişimine destek verdiği gibi vücut ile uyum konusunda sıkıntı yaratmamakta ve uygulanmasını takiben yakın dönemde çene kemikleriyle bütünleşmektedir.

İmplantın geleneksel proteze göre avantajları nedir?

Çene kemikleri implant  ile sıkı bir bağ kurar ve  doğal dişler gibi işlev görmelerini sağlar. Isırma ve çiğneme kuvvetleri kemiği sürekli uyararak kemik erimesini önler. İmplant destekli restorasyon komşu dişten tamamen bağımsızdır. Böylece komşu dişler doğal haliyle kalır, kesilip küçültülmesine gerek duyulmaz. Günümüzde pek çok hasta kullanım kolaylığı  başta  olmak üzere, doğallığı ve kendi dişine en yakın hissi yaratması nedeniyle implant destekli protezleri  tercih  etmektedir. İmplant tedavisi hastanın yaşam standardını yükseltmek için geliştirilmiştir. İmplant destekli protezler herhangi bir protetik tedaviden daha fazla başarı oranına sahiptir.

İmplant yapılırken ağrı duyar mıyım?

İmplant tedavisi esnasında uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması ile yaşanabilecek acı-ağrı hissi minimuma indirilir. Operasyon sırasında hasta tercihine göre lokal anestezi, bilinçli sedasyon ya da genel anestezi  kullanılabilir.

İmplant yaptırdıktan sonra günlük yaşantıma hızlı bir şekilde dönebilir miyim?

Hastalar çoğunlukla implant uygulaması sonrası duyulan hissin normal diş çekimi sonrası yaşanılandan farksız olduğunu söylemektedir. Tedavinin problemsiz tamamlandığı vakalarda implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz. Yerleştirilen implantların çene kemiğiyle bütünleşmesini takiben ağızda faaliyet gösteren implant destekli protez restorasyon tamamlanır ve rahatça kullanımına başlayabilirsiniz.

İmplant uygulaması için en doğru zaman nedir?

Uzun süre tedavi edilmemiş ve dişsiz kalmış bölgelerde kemik hacminde azalma daha fazla görülür. Dişlerin çekimini takiben kısa süre içinde o dişin etrafını saran kemik erimeye başlar. Kemik dokusunun kaybı sonucunda yüz profilinde bozulmalar, dudak desteğinin zayıflaması ve ağız çevresindeki kırışıklıkların artması gibi estetik sorunlar ortaya çıkar. Bu yüzden çekilmiş dişlerin köklerinin yerine implant yerleştirilmesi en kısa sürede gerçekleştirilmeli ve ertelenmemelidir.